Lokal forankring
UNISON ønsker, at lokalsamfund og naboer til vores VE-anlæg skal tilgodeses.
Der medfølger en række lovbestemte ordninger (Grøn Pulje, VE-bonus samt Værditabs- og Salgsoptionsordningen) i forbindelse med etablering af et VE-anlæg.
Grøn Pulje midler fra et VE-anlæg udgør:
- 125.000 kr. pr. opstillet MW solcelleanlæg.
- 313.000 kr. pr. opstillet MW vindmølleanlæg.
Foruden de lovbestemte ordninger ønsker UNISON at arbejde for yderligere lokal forankring og værdiskabelse gennem tiltag, som eksempelvis kan være:
- Årlige tilskud, som overføres til en lokal pulje, der forvaltes af et VE-råd bestående af lokale repræsentanter samt en repræsentant fra VE-projektet.
- El-købsaftaler (PPA’er) til lokale virksomheder, der sikrer fast langsigtet elpris, som kan være med til at fastholde arbejdspladser samt sikre konkurrenceevne og bæredygtighedsprofil.
- Benyttelse af lokale virksomheder ifm. etablering og drift af VE-anlægget.
Rekreative tiltag
UNISON ønsker at indtænke rekreative værdier i vores VE-anlæg.
Disse tiltag skal komme lokalsamfundet samt besøgende til gavn, så VE-anlægget udover at producere grøn strøm også kan skabe værdifulde oplevelser og give besøgende ny energi.
Med dette projekt er det ønsket at øge tilgængeligheden i området samt skabe sammenhæng mellem de tre byer Hadsten, Hadbjerg og Nr. Galten.
Centralt i anlægget vil der blive etableret en parkeringsplads, og gennem området vil der blive etableret rekreative stier, der skal lette adgangen for gående og motionister. Nogle stier kan benyttes til korte ruter tæt ved Hadsten, Hadbjerg eller Nr. Galten, mens andre stier krydser tværs gennem anlægget, f.eks. en sti langs et bredt friholdt areal under en 60 kV højspændingsledning. På turen igennem området kan det opleves, hvordan solcellepanelerne følger landskabet, som bugter sig i de bløde bakker.
I området kan der opsættes informationsskilte, udkigstårne og mindre anlæg, der har til formål at formidle viden om vedvarende energi samt natur og biodiversitet. Derudover kan skiltene fungere som vejvisning, og det undersøges om stisystemet kan kobles op på eksisterende hjemmesider til vandreruter. Formidlingen kan ydermere kobles på en interaktiv online informationsplatform.
På illustrationerne herunder kan du se, hvilket tiltag vi gør, der kan komme lokalområdet til gode.
Få svar på dine spørgsmål
Har du spørgsmål om projektet, kan du sikkert finde svaret på vores side med ofte stillede spørgsmål. Hvis ikke, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os.