VE-Loven
Loven om fremme af vedvarende energi
VE-loven har til formål at fremme produktionen af energi ved anvendelse af vedvarende energikilder i overensstemmelse med klima- og miljømæssige samt samfundsøkonomiske hensyn. Loven omfatter fire ordninger, som administreres af Energistyrelsen. Læs mere om de fire ordninger nedenfor eller Energistyrelsens hjemmeside.
Grøn Pulje
Opstiller af VE-anlæg skal indbetale et beløb til Grøn Pulje svarende til:
- 313.000 kr. pr. MW ved landvindmøller
- 125.000 kr. pr. MW ved solcelleanlæg
Kommunen administrerer Grøn Pulje, og midlerne kan anvendes bredt til lokale tiltag. Det er hensigten, at midlerne fortrinsvist skal støtte projekter ansøgt af nære naboer til det vedvarende energianlæg samt grønne tiltag i kommunen.
Betalingen af midlerne skal ske direkte fra opstiller til kommunen, som en engangsbetaling efter nettilslutning (eller løbende over en årrække).
VE-bonus
VE-bonusordningen giver beboere af husstande, der ligger indenfor 4-8 gange vindmøllehøjden og/eller 0-200 meter fra solcelleanlægget, ret til at få en årlig udbetaling, svarende til en del af anlæggets produktion. Størrelsen på udbetalingen afhænger dels af, hvor meget VE-anlægget producerer, og dels markedsprisen for den producerede elektricitet.
VE-bonus udregnes på basis af produktionen fra 9,75 kW VE-anlæg. Hvis 9,75 kW VE-anlæg bestående af solceller eksempelvis producerer 10.000 kWh/år, og elprisen er 50 øre/kWh, udgør VE-bonus 5.000 kr./år. Hvis VE-anlægget består af flere teknologier, fx sol og vind, modtages VE-bonus fra 9,75 kW af hver teknologi.
Husstanden (dvs. de til enhver tid værende beboere) er berettiget til VE-bonus fra første produceret kWh fra anlægget og i hele anlæggets levetid. VE-bonus udbetales skattefrit til husstanden én gang årligt bagudrettet med frist den 1. maj og beregnes af hele anlæggets produktion.
Værditabsordning
Værditabsordningen giver ejere af beboelsesejendomme nær VE-projekter mulighed for at anmelde krav om værditab.
I princippet er alle lokale borgere omfattet af ordningen. Det afgørende er, om der sker en værdiforringelse på mere end 1% af beboelsesejendommens værdi. Der er således ingen geografisk afgrænsning af, hvem der kan få værditabserstatning.
Ejere af beboelsesejendomme, der ligger indenfor seks gange møllehøjden fra den nærmeste af de planlagte møller og/eller indenfor 200 meter fra solcelleanlægget kan gratis søge om værditabserstatning. Ejere udenfor denne afstand skal betale et gebyr på 4.000kr., som opkræves af Energistyrelsen, når de har modtaget en ansøgning om værditabserstatning. Hvis værditabet bliver tilkendt (dvs. hvis værditabet er større end 1 %), tilbagebetales de 4.000kr.
Salgsoptionsordning
Salgsoptionsordningen giver ejere af beboelsesejendomme, som er helt eller delvist beliggende indenfor en afstand af seks gange møllehøjden fra den nærmeste vindmølle og/eller indenfor 200 meter fra solcelleanlægget, mulighed for at anmelde krav om salgsoption. Salgsoptionen betyder, at opstiller af VE-anlægget skal købe naboejendommen.
Salgsoptionen er gældende, såfremt beboelsesejendommen får tilkendt et værditab iht. værditabsordningen (dvs. hvis der er et værditab på mere end 1% af beboelsesejendommens værdi).
Få svar på dine spørgsmål
Har du spørgsmål om projektet, kan du sikkert finde svaret på vores side med ofte stillede spørgsmål. Hvis ikke, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os.